Sinds ik ziek ben geweest heb ik geen smaak meer… Wat kan ik doen?
“Sinds ik ziek ben geweest heb ik geen smaak meer…”
Een opmerking die ik de laatste tijd regelmatig hoor en een probleem dat gelukkig in de meeste gevallen met de juiste voeding is op te lossen. Maar hoe werkt dat dan en wat kan voeding doen?
Zink – beschermer van ons immuunsysteem
Wanneer ons lichaam in aanraking komt met een virus of schadelijke bacteriën, wordt ons immuunsysteem aangezet. Ons lichaamssysteem zet dan bepaalde stoffen in, om ‘ziek worden’ zoveel mogelijk te voorkomen. Een van de stoffen die hierbij van belang is, is zink.
Zink is één van de belangrijkste beschermers van ons immuunsysteem en vervult daar vele functies. Zink is een belangrijk onderdeel van antioxidant enzymen. Dit zijn stoffen die het schadelijk (oxidatie)proces zo dicht mogelijk bij de bron bestrijden. Ze blussen als het ware de brand, voordat deze om zich heen kan grijpen. Daardoor is de werking van deze antioxidant enzymen bijzonder krachtig en effectief.
Virus aanpakken of smaak en geur behouden?
De hoeveelheid zink die via de voeding in ons lichaam komt, wordt door het lichaam zo goed mogelijk over alle taken verdeeld. Bij een te lage inname kunnen sommige functies in gevaar komen. Ons lichaamssysteem zal dan bijvoorbeeld de zink eerder inzetten om ons te beschermen tegen een virusinfectie in plaats van het vervullen van andere functies.
Zink speelt ook een belangrijke rol bij de werking van onze reuk- en smaakzintuigen. Een reuk- en smaakverlies bij verkoudheid of griep kan dus komen door een zinktekort. Bij het ontbreken van zinkreserves kan een te lage zinkinname met de voeding al binnen enkele weken leiden tot gezondheidsproblemen zoals vermoeidheid en een verhoogde (virus)infectiegevoeligheid. Geen reuk en geen smaak is dan ook vaak een aanwijzing voor achterliggende gezondheidsproblemen.
Natuurlijke bronnen van zink
Natuurlijke bronnen van zink zijn onder meer (liefst onbewerkt natuurlijk): zee voedsel, vlees, lever, zuivel, kaas, tarwekiemen, pompoenzaden, paranoten, granen, linzen en eieren. En aanvulling kan natuurlijk ook door het nuttigen van zinktabletten. Laat je daarbij dan wel adviseren door een deskundige arts of therapeut.