Leververvetting en Corona…
Onlangs las ik in de krant dat patiënten met leververvetting slechter af zijn bij een coronabesmetting. Dat slechter af betekent meer ontstekingen, waardoor iemand eerder en langer in het ziekenhuis ligt en meer kans op sterfte.
Meer ACE2 eiwitten in vervette lever en buikvet
Gelukkig hebben artsen en onderzoekers daar nu een verklaring voor. Het coronavirus gebruikt namelijk bepaalde eiwitten. Die eiwitten worden ACE2 receptoren genoemd. Het coronavirus gebruikt deze receptoren om een cel binnen te komen om zich daarna te vermeerderen. Deze ACE2 eiwitten zijn in een vervette lever veel meer aanwezig dan wanneer de lever niet vervet is. Ook bij mensen met te veel aan buikvet gaat het coronavirus op deze wijze te werk.
Leververvetting is één van de 13 ongelukken (het verstoren van de lichaamssystemen), die ik in mijn boek Met Verstand Gezond beschrijf.
Wat is dan de oorzaak van leververvetting?
De grootste oorzaak van leververvetting is het gebruik van bewerkte voeding. Mijn advies is dan ook om te beginnen met producten met High Fructose Corn Siroop (HFCS) uit je voedingspatroon te verwijderen. HFCS’s zijn bewerkte suikers uit maïs die, omdat ze zo goedkoop zijn, veelvuldig worden gebruikt in onder meer koek en koekjes.
20% van de mensen heeft last van leververvetting…
In mijn boek Met Verstand Gezond schreef ik al dat 20% van de mensen last heeft van leververvetting en dat is natuurlijk veel te veel. Leververvetting gaat bijna altijd samen met overgewicht en insulineresistentie en leidt dus naar een slechtere prognose bij een coronabesmetting. En daar kunnen we zelf wat aan doen!